lunes, 25 de abril de 2016

La circulació

Hui estudiarem al bloc LA CIRCULACIÓ


1. FUNCIONS
L´aparell circulatori s´encarrega de portar la sang per tot el cos. Està format per cor i els vasos sanguinis.

2. LA SANG
La sang és un líquid vermellós que circula per l´interior dels vasos sanguinis que recorren tot el nostre organisme. Algunes de les seues funcions són transportar substàncies per tot l´organisme i protegir el cos de malalties.

3. COMPOSICIÓ DE LA SANG
La sang esta formada per un líquid anomenat plasma i per cèl·lules sanguínies que suren en el plasma.
  • El plasma: És un líquid grogenc format basicament per aigua. Transporten l´oxigen i el diòxid de carboni.
  • Els glòbuls blancs: Tenen forma irregular i són gairebé transparents. Combaten les infeccions causades per microorganismes com ara la grip.
  • Les plaquetes: Tenen forma arrodonida. Són les responsables de la coagulació de la sang quan es produeix un tall a la pell.
4. ELS VASOS SANGUINIS
Els vasos sanguinis són conductes de parets elàstiques per on circula la sang. N´hi ha de tres tipus: artèries, venes i capil·lars.
  • Les artèries transporten la sang del cos a la resta del cos. Tenen les parets gruixudes. (Color roig)
  • Els capil·lars són vasos molt fins que comuniquen les artèries amb les venes. En els capil·lars es produeix l´intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl·lules. 
  • Les venes transporten la sang de les diferents parts del cos cap al cor. Tenen les parets primes. (Color blau)



5. EL COR I LA CIRCULACIÓ DE LA SANG
El cor és un múscul de la mida del puny situat entre els pulmons. Gràcies al seu moviment de contracció i dilatació, fa circular la sang pels vasos sanguinis.El cor té quatre cavitats: les dues superiors s'anomenen aurícules i les dues inferiors ventricles. La sang entra per les aurícules, passa als ventricles, i aquests l'expulsen amb força cap a l'exterior.En el cos hi ha dos circuits sanguinis diferents, elpulmonar i el general.
  • En el circuit pulmonar, la sang va del cor als pulmons, i dels pulmons al cor.
  • Als pulmons, la sang expulsa el diòxid de carboni i absorbeix l'oxigen de l'aire.
  • En el circuit general, la sang va del cor cap a les diferents parts del cor (cap, extremitats, intestins, ronyons, etc.) i torna de nou al cor.
En el circuit general, la sang proporciona substàncies nutritives i oxigen a les cèl·lules. Les cèl·lules transformen aquestes substàncies en energia, i generen substàncies residuals i diòxid de carboni que aboquen a la sang, la qual s'encarregarà d'expulsar-les del cor.
Licencia de Creative Commons
L´ENTORN PERSONAL D´APRENETATGE DE MARIA by María Martínez Rodríguex is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional License.

No hay comentarios:

Publicar un comentario